Nieuwe ervaringen en comfortzones

  • Gepubliceerd: dinsdag 14 september 2010 14:27
  • Geschreven door Laura van der Burg

De laatste tijd kies ik er bewust voor om wat vaker dingen te doen waarvan veel mensen niet verwachtten dat ik ze zou doen en waarvan ik zelf niet verwachtte dat ik het leuk zou vinden. Men (veel mensen) zegt dat het goed is om uit je comfortzone te komen, zeker als je ergens succesvol in wilt zijn of vooruitgang wilt boeken met persoonlijke ontwikkeling. Het lijkt dat ik dan goed bezig ben toch?

op de randRecent heb ik bijvoorbeeld een seminar bijgewoond dat gericht was op marketing en het succesvol bouwen aan je eigen onderneming. Het was zo'n massaal seminar met een succesvolle spreker ervoor, meer dan duizend mensen in een zaal en veel 'Amerikaans' enthousiasme. Hoewel ik sceptisch was heb ik me er toch volledig ingestort en mezelf er aan overgegeven. Als je gaat kun je tenslotte dat misschien maar het beste vol overgave doen. Dus dat heb ik gedaan, ik heb geklapt en gedanst, vreemde mensen omhelst en een boeiend seminar beleefd. Het heeft me weer wat over mezelf geleerd (namelijk dat ik best in staat ben om lekker los te gaan, zelfs in zo'n grote groep) en veel dingen die ik eigenlijk al wel wist weer opgefrist (over hoe je je bedrijf naar voren brengt en waar je vooral veel energie in zou moeten stoppen). Zelfs als het niet helemaal is zoals je zelf bent of gaat zoals jij je voorstelt dat het zou moeten, kan zo'n ervaring toch heel zinvolle dingen opleveren.

Ik ervaar graag veel verschillende dingen en daar werk ik dus bewust aan. Soms was ik dan bang dat ik iets van mezelf kwijt zou raken maar als dat al gebeurde dan was dat meestal niet zo erg omdat het juist beter was om kwijt te raken (bijvoorbeeld een niet zo nuttige overtuiging of een vervelende gewoonte). Inmiddels weet ik dat het niet zo makkelijk meer gaat om mezelf kwijt te raken. Daarmee wil ik niet zeggen dat het allemaal geen vat meer op me heeft maar wel dat ik me meer bewust ben van wat ik wel en niet laat gebeuren.

Andere dingen doen leidt regelmatig ook tot de dingen anders doen. Dat is hier en daar best nuttig, ik zeg vaak dat ik niet van regelmaat houdt maar gewoontes slijten ongemerkt toch in. Voor mij geldt dat ik met veel regelmaat niet het meest productief ben maar dat is voor iedereen iets om voor zichzelf te bepalen. Met productief bedoel ik overigens niet het calvinistisch bezig zijn maar dan gaat het wat mij betreft over tijd besteden aan dat wat ik belangrijk vind, meditatie en lezen zijn daar voorbeelden van.

Maar uiteindelijk vind ik het vooral leuk om andere dingen te doen, de vraag is of ik dan echt uit mijn comfortzone kom. De dingen waar ik voor uit mijn comfortzone moet zijn voor veel mensen wellicht gewoon. Daar ga ik misschien binnenkort ook maar eens mee aan de slag, denk ik…

Blogartikelen

onze eigen kijk op mensen in blogartikelen